نکات مهم در ورزش - بهانههائی برای ورزش نکردن
یکی از برنامههائی که عمدتاً از طرف افراد آورده میشود این است که داشتن فعالیت بدنی هزینه بالائی دارد. نیاز به وسیله، کفش و لباس مخصوص دارد.
ولی در نظر داشته باشید که گاهی باید هزینه پرداخت تا ورزش کرد.
فعالیت بدنی را میتوان هرجا و بدون هیچ وسیلهای انجام داد. جابهچا نمودن لوازم، چوب، کتابها و کودکان بهعنوان فعالیت بدنی تکمیلی معادل بالا رفتن از پلهها میباشند. پیادهروی بهعنوان فعالیتی که بیشتر از همه انجام میشود و بیش از همه توصیه نیز میشود کاملاً بینیاز از این موارد است. بیشتر مناطق شهری دارای پارک، آبنما یا پیادهروهائی ایدهآل برای پیادهروی، دویدن یا ورزش و بازی هستند. نیازی نیست برای این کارها به باشگاه، استخر یا سایر مکانهای ورزشی مراجعه کرد.
بهانه بعدی که خیلی هم رایج است کمبود وقت است. شما اغلب این جملات را میشنوید که سرم خیلی شلوغ است. فعالیت بدنی وقت زیادی میبرد.
اما بدانید که حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط در هر روز برای بهبود و حفظ سلامتی توصیه میشود. البته این به معنای قطع فعالیت بدنی پس از نیم ساعت نمیباشد. بیشتر فعالیتها را میتوانید با کارهای روزمره مثل محل کار، مدرسه، خانه یا بازی و تفریح ممزوج کنید. بیشتر فعالیتها را میتوانید با امور روزانه خود انجام دهید: ۱۰ دقیقه پیادهروی سریع، ۳ بار در روز ۲۰ دقیقه در ابتدای صبح و ۱۰ دقیقه در طول روز. حتی اگر مشغله شما زیاد باشد باز هم میتوانید ۳۰ دقیقه فعالیت در روز را به برنامههایتان اضافه کنید.
کودکان طبیعتاً دارای تحرک بالائی هستند و بهندرت یک جا مینشینند. نیازی به صرف وقت و انرژی برای آموختن چیزهائی در مورد فعالیت بدنی به آنها نیست. به اندازه کافی فعال هستند.
مطالعات اخیر در مورد کودکان در سراسر جهان نشان داده که آنها در مناطق شهری فقیر در حال غیرفعال شدنند. وقت و منابع مصروف برای آموختن ورزش به آنها قطع میشود و بازیهای کامپیوتری و تلویزیون جای تفریحات فعال آنها را میگیرد. تخمین زده شده که در بسیاری از کشورها چه توسعهیافته و در حال توسعه بیش از ۳/۲ جوانان از تحرک بدنی ناکافی برخوردارند. فعالیت بدنی ناکافی در کودکان میتواند عواقب نابههنجار طولانی مدتی روی سلامتی بهجای بگذارد.
فعالیت بدنی منظم باعث فواید جسمی، روحی و اجتماعی بسیاری برای جوانان میشود. فعال بودن بهصورت بالقوه باعث کمک به جوانان و کودکان در داشتن استخوانها، عضلات و مفاصل سالم میشود. وزن بدن را تنظیم کرده و چربی را کاهش میدهد و عملکرد مؤثر قلب و ششها را فراهم میکند.
بازی، ورزش و سایر فعالیتهای بدنی این فرصت را به جوانان میدهد که ابراز وجود کنند، خودشان را باور کنند و موفقیت و همکاری جمعی را تجربه کنند. همچنین اینها کمک میکنند تا از اضطراب و افسردگی پیشگیری شود.
انجام ورزش و فعالیتهای بدنی هدایت شده و منظم میتواند پذیرش سایر رفتارهای بهداشتی نظیر پرهیز از سیگار، الکل و مواد مخدر و رفتارهای خشن را تسریع کند. الگوهای فعالیت بدنی که در کودکی و دوران بلوغی کسب میشوند بیشتر در طول زندگی باقی میمانند و پایهای برای زندگی فعال و سالم هستند.
● فواید فعالیت بدنی
فواید فعالیت بدنی منظم برای سلامت بسیار است. حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط، مثلاً پیادهروی سریع، برای بهدست آوردن بسیاری از این اثرات کافی است. اگرچه، با افزایش سطح فعالیت، فواید آن نیز افزایش مییابد.
● فعالیت بدنی منظم
▪ خطر مرگ و میر قبل از بلوغ را کاهش میدهد.
▪ خطر مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی یا سکته مغزی را کاهش میدهد که مسئول یک سوم تمام مرگها هستند.
▪ خطر ایجاد بیماری قلبی یا سرطان رودهها را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.
▪ خطر ابتلای به دیابت نوع ۲ را ۵۰ درصد کاهش میدهد.
▪ کمک میکند تا احتمال ابتلای به فشار خون بالا را که یک پنجم جمعیت بالغ دنیا را گرفتار کرده کاهش یابد.
▪ به پیشگیری یا کاهش استئوپروز کمک میکند. خطر شکستگی لگن را تا ۵۰ درصد در زنان کاهش میدهد.
▪ خطر ایجاد دردهای ناحیه کمر را کاهش میدهد.
▪ باعث ترفیع سلامت روحی و روانی میشود. اضطراب، استرس و احساس افسردگی و تنهائی را کاهش میدهد.
▪ کمک میکند تا از عادات خطرناک مثل مصرف سیگار، الکل و سوءاستفاده از مواد مخدر و رژیم غذائی بد و خشونت مخصوصاً در کودکان و نوجوانان جلوگیری شود.
▪ کمک میکند تا وزن بدن را تنظیم کرده و خطر چاقی را ۵۰ درصد نسبت به افرادی بیتحرک کاهش میدهد.
▪ کمک میکند تا استخوانها، عضلات و مفاصل سالمی داشته باشیم و افراد دچار حالات ناتوان کننده مزمن را از نظر قدرتی تقویت میکند.
▪ میتواند به درمان حالتهای دردناک مثل کمردرد و زانودرد کمک کند.
همه ما میدانیم که فعالیت بدنی ـ مثل پیادهروی، دوچرخهسواری و بازیهای مختلف باعث میشود شما احساس خوبی داشته باشید ولی فعالیت بدنی منظم فواید بسیار دیگری نیز دارد. این کار نه تنها باعث بهبود و حفظ سلامت میشود، بلکه اثرات مفید اقتصادی و اجتماعی خود را دارد. فعالیت بدنی منظم به کشورها و اقتصاد کمک میکند تا هزینههای مراقبتهای بهداشتی کاهش یابد.
تولید افزایش یابد، مدارس بهتر شوند، غیبت از محل کار و تعویض شغل کمتر شود و مشارکت در ورزش و تفریحات سالم افزایش یابد. در بسیاری کشورها، هزینههای بهداشتی به علت نبود فعالیت بدنی و چاقی بالاست.