قاعدتاً با کاهش مصرف غذا، وزن ما هم باید کمتر شود اما گاهی بنا به دلایلی نه تنها وزن کم نمی کنیم بلکه اضافه وزن هم پیدا می کنیم! نوع غذایی که می خوریم، میزان فعالیت بدنی و نحوه زندگی ما از عواملی هستند که در این ناهنماهنگی نقش دارند.
خوردن غذاهای اشتباه
گرچه ممکن است که کمتر غذا بخوریم اما شاید غذایی که می خوریم، در حین اینکه کم است اما مقدار زیادی انرژی دارد. حتی خیلی از غذاهای سالم هم هستند که سرشار از انرژی هستند. مثلاً، آجیل گرچه سالم است و برای سلامتی قلب مفید است اما مقدار بسیار زیادی انرژی دارد و مصرف کنترل نشده اون، باعث اضافه وزن می شود. خیلی از ما فریب ظاهر کوچک آجیل یا ظاهر سالم غذاهای سالم رو می خوریم و فکر می کنیم که غذای کمی خورده ایم، در حالی که در واقع خیلی بیشتر از اونچه که فکر می کنیم، مصرف کرده ایم.
خوردن غذای ناکافی
شاید باور نکنید اما اگر فکر می کنید که باید برای کاهش وزن، کمترین مقدار غذا رو مصرف کرد، کاملاً در اشتباه هستید و همین مسأله می تواند باعث اضافه وزن شود! وقتی که به قدر کافی غذا نمی خوریم، بدن ما وارد مرحله گرسنگی شدید می شود و متابولیسم رو کاهش می دهد تا انرژی کافی برای انجام فعالیت های حیاتی بدن داشته باشیم. پس در حالی که فکر می کنیم با گرسنگی شدید، بهترین نتیجه رو از کاهش وزن می گیریم، در واقع به ضرر رژیم کاهش وزن خودمون عمل می کنیم.
نکته جالب این است که در این حالت، نه تنها چربی کمتری رو آب می کنیم بلکه ماهیچه های بدن هم شروع به تحلیل رفتن می کنند که اتفاق ناسالم و مضری است زیرا بدن از ماهیچه برای تهیه سوخت و انرژی استفاده می کند. ماهیچه یکی از مهمترین بافت های بدن است و هر قدر هم بافت ماهیچه ای بدن کمتر باشد، متابولیسم، کاهش بیشتری پیدا می کند.
همچنین، نداشتن انرژی کافی باعث می شود که انرژی و توان برای انجام ورزش هم نداشته باشیم و نتوانیم از طریق ورزش کردن، چربی بسوزانیم.
افزایش ماهیچه در بدن
ترکیب رژیم غذایی و بدنسازی، یکی دیگر از دلایل افزایش وزن است! بدنسازی باعث می شود که بافت ماهیچه ای بدن، افزایش پیدا کند. اما نباید از این موضوع نگران باشیم زیرا همانطور که در شکل زیر می بینید، اگر یک کیلوگرم چربی رو با یک کیلوچرم ماهیچه مقایسه کنیم، گرچه هر دو یک کیلوگرم هستند اما چربی فضای بیشتری نسبت به ماهیچه اشغال می کند. به همین دلیل وقتی که یک کیلوگرم چربی اضافی به بدن اضافه شود، باعث برهم خوردن تناسب اندام می شود اما وقتی که یک کیلوگرم ماهیچه به بدن اضافه می شود، وزن ما بدون اینکه تناسب اندام ما بر هم بخورد، یک کیلوگرم اضافه تر می شود.
پس اگر افزایش وزن ما به دلیل افزایش بافت ماهیچه ای ما باشد، باید خوشحال باشیم. هر قدر که بافت ماهیچه ای ما بیشتر باشد، متابولیسم ما هم افزایش بیشتری پیدا می کند و بدن انرژی بیشتری می سوزاند. فقط باید حواسمون باشد که اگر هم رژیم می گیریم و هم به طور منظم ورزش می کنیم، نباید مقدار مصرف غذا رو بیش از حد، کم کنیم چون بدن به مقدار کافی انرژی و درشت مغذی ها برای ساخت ماهیچه و انجام فعالیت های جسمی، نیاز دارد.
داشتن استرس
گاهی با اینکه مقدار غذایی که می خوریم، صحیح است اما چون تحت استرس خیلی زیادی هستیم، هورمون های ما باعث می شوند که از برنامه کاهش وزن خود نتیجه نگیریم. استرس، مقدار هورمون کورتیزول (هورمون استرس) رو در بدن افزایش می دهد. افزایش این هورمون به افزایش وزن در ناحیه شکم منجر می شود و این مشکل حتی در کسانی هم که در محدوده وزن طبیعی قرار دارند، دیده می شود.
این بدین معناست که اگر دو نفر رو در نظر بگیریم که هر دو به یک اندازه غذا می خورند، اما یکی از این افراد دچار استرس مزمن و دیگری فردی آرام و بدون استرس است، کاهش وزن در ناحیه شکم برای فرد مبتلا به استرس به مراتب سخت تر از فرد آرام خواهد بود.
ابتلا به کم کاری تیروئید
گاهی با وجود اینکه هم ورزش می کنیم و هم برنامه کاهش وزن رو به خوبی رعایت می کنیم، باز هم وزن ما کم نمی شود. در چنین مواردی، بهتر است که با پزشک مشورت کنیم زیرا ممکن است که دچار بیماری خاصی باشیم. مثلاً کم کاری تیروئید، یکی از مواردیست که در کاهش وزن ما تداخل ایجاد می کند. غده تیروئید، نقش مهمی در تنظیم متابولیسم دارد و وقتی که دچار کم کاری شده باشد، اغلب باعث افزایش وزن می شود. حتی اگر کم کاری تیروئید، در حد متوسط باشد، باز هم می تواند به افزایش وزن منجر شود.
برگرفته از: healthyeating.sfgate.com